Els tractors ocupen la plaça Imperial Tarraco per reclamar més aigua per regar
Els tractors ocupen la plaça Imperial Tarraco per reclamar més aigua per regar

Tractorada de pagesos a Tarragona per reclamar més aigua per regar i millors infraestructures

Unió de Pagesos també reclama als partits que formin el nou govern un pla d'inversions i de modernització per fer un canvi real en el sector

Tres dies abans de les eleccions al Parlament, la pagesia torna al carrer. Aquest dijous una trentena de tractors han ocupat el centre de Tarragona convocats per Revolta Pagesa, per reclamar una millor gestió de l'aigua. L'endemà que agricultors del Baix Llobregat fessin arribar els seus tractors a la seu de la Conselleria d'Acció Climàtica al centre de Barcelona per reclamar més aigua per regar.

El sindicat Unió de Pagesos, que convocava la tractorada a Barcelona, també s'ha afegit aquest dijous a les reivindicacions del sector agrari als partits.
 

Planificació hidrològica i inversió en infraestructures

Una trentena de tractors vinguts de diferents punts del Camp de Tarragona han ocupat aquest dijous la plaça Imperial Tàrraco de Tarragona, amb la intenció de quedar-s'hi tot el dia, en una nova jornada de protesta dels pagesos.

"És el tercer any que estem en una situació de sequera, són empreses que estan treballant amb pèrdues i no s'estan guanyant la vida al sector", ha dit un dels pagesos de la concentració.  

Ramon Rojo, portaveu de Revolta Pagesa, ha explicat que reclamen un compromís hidrològic al govern i als partits polítics. El seu manifest té onze punts, entre els quals demanen que es modernitzin les infraestructures de distribució d'aigua a les explotacions i granges, que el sector agrari sigui prioritari per rebre aigua, i poder donar aliment a la major part possible de la població. 

 "Un programa que actualitzi totes les infraestructures. Penseu que tenim infraestructures de fa 40, 50 i 60 anys. La població ha augmentat, tenim el turisme, ha augmentat la indústria i plou molt menys, i necessitem més aigua. L'única manera és fer infraestructures, ser més eficients i més responsables."

Junts i la CUP han signat el manifest amb les reivindicacions de Revolta Pagesa per a una bona planificació hidrològica.

Cartell 'AAigua per la terra' en una tractaora de Revolta Pagesa a Tarragona
Els pagesos del Camp de Tarragona demanen una millor gestió de l'aigua i més inversió en infraestructures (3Cat)

El portaveu ha xifrat en 12.000 les hectàrees pròximes als quatre embassaments del Camp de Tarragona que no tenen aigua --Siurana, Riudecanyes, Margalef i els Guiamets-- i que no es poden regar. A més, ha alertat del problema que hi ha de fer servir aigua dels aqüífers si no plou, perquè es poden buidar i salinitzar-se. De fet, en alguns punts del Baix Camp ja ha començat a passar, ha dit.

En un altre document, Revolta Pagesa demana als partits un "reconeixement" social de la pagesia i "vetllar per una sobirania alimentària basada en els productes locals", entre d'altres.
 

Un canvi real de model

En aquest mateix sentit, el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, ha presentat a Girona les propostes del sindicat per reclamar un canvi real del sector als partits que governin en la pròxima legislatura.

El sindicat agrari insisteix en un model d'alimentació i una política fiscal justa per garantir uns preus competitius, tot acompanyat d'una simplificació burocràtica.

També, en un context de sequera, exigeix un pla de gestió de l'aigua a llarg termini i amb visió global. "Entre tot el conjunt de la ciutadania hem de dir quines són les prioritats de país. Si la primera prioritat és banyar-se en una piscina o és produir aliments, i ho hem de marcar. Nosaltres creiem que fem una funció social i econòmica important i creiem que hem de reclamar un pla d'inversions i de modernització del sector." 

ARXIVAT A:
AgriculturaDrets laborals
Anar al contingut